woensdag 16 juli 2008

rarara

Niagara!

wat een absoluut machtige belevenis! Als je met de Maid of the Mysth de horseshoe binnenvaart voel je je ontzettend nietig. De IMAGE_342horseshoe is de canadase kant van de waterval en dankt zijn naam aan de vorm van een hoefijzer.  De boot vaart tot op 60 meter van de waterval wat een spectaculaire douche oplevert maar ook een 300° zicht van water dat met een onmenselijke kracht naar beneden dondert. 10 miljoen badkuipen storten er elke seconde over de rand. Uiteraard is commerce troef maar toch is dit wat mij betreft een IMAGE_343aanrader. De watervallen zijn ook gratis te bezichtigen langs alle mogelijke kanten maar niet op deze confronterende manier. Ook van bovenaf op de rock levert dit overgetelijke indrukken op.  Je kan het water, op deplaats waar het naar beneden stort,  tot op minder dan vijf meter naderen. Watergordijnen spatten op tot enkele 100-den meters boven de grond, regenbogen vanuit elke hoek, waanzinnige stroomversnellingen, watervalletjes, draaikolkjes, … waar je ook kijkt. De kriebels om in een kajak te stappen jagen de adrenaline naar ongekende hoogte.

Onze tourguide Ken pikte ons op om halfnegen. De mens wist aangenaam te vertellen gedurende de ganse rit. Bewonderenswaardig voor zij die engels verstonden. Echter onze italiaanse medemens alsook de dochter hadden niet bijster veel aan Ken zijn na-oorlogse verhalen over de british Queen. De rit langs Lake Ontario werd dan ook opgeluisterd door diverse verhalen over a-kaboutertjes die papa ter plekke uit zijn duim mocht zuigen. Niagara on the lake was de eerste pit stop die we maakten. Een ijsje ter plekken en een plaatselijke speeltuin waren voor de dochter veel intressanter dan de historische waarde van dit kleine dorpje. Ook de volgende halte, de whirlpool (plek waar het water uit de bassins wordt geloosd en waar de zwaartekracht het verliest tegen het volume), werd maar matig geapprecieerd door de dochter. Een telefoontje naar de diverse huisfronten (proficiat voor de jarige oma!) als afleiding deed wonderen. Na ons lunchbuffet werd haar ongeduld eindelijk  beloond en mochten we richting bootje wandelen. Getooid met de gekende blauwe jasjes dook ons schip de nevelige waterval in wat met veel oh’s en ah’s gepaard ging van onze chinese/japanese medemensed. Tijdens de ontscheeping kwamen we zowaar enkele belgen tegen die aan een drieweekse toer waren begonnen. Leuk om nog eens vlaams te horen!

Na een laatste tussenstop aan de rock bovenaan de watervallen, een koffie van Tim Horton’s voor papa en french fries van McDonald voor de dochter togen we naar de laatste afspraak van de dag; de wineyard van de canadase beroemdheid (vul naam in van canadase komiek). Een specialiteit hier is de ‘icewine’. Op het einde van het plukseizoen laten ze enkele trossen hangen die pas geplukt worden als het drie nachten na elkaar min 14°C is geweest. ‘s nachts trekken er dan honderden plukkers in Ontario er op uit om keiharde knikkers ijsdruiven te oogsten waar dan mierzoete ijswijn van gemaakt wordt.

rond half acht terug in het hotel alwaar een plonske in het binnen/buiten zwembad ons nieuwe energie geeft. vanavond IMAGE_351 voor de verandering eens geen McDo op het menu. We besluiten een italiaan op te zoeken die in de boekjes staat aangeschreven als excellent familierestaurant.
Ongelooflijk! echt subliem. Moesten we morgen nog in Toronto zijn ik had er zeker terug gegaan. Jammer dat die mensen niet ergens in Antwerpen een zaak uitbaten. Geweldige sfeermuziek (Marc Moulin, Erica Baduh, …), super knappe inrichting met tot de verbeelding sprekende luchters die zelfs de dochter tot de verbeelding spraken, heel vriendelijke en snelle bediening en op de koop toe … lekker! Dit is één van de lekkerste pasta Fettucini’s die ik ooit al gegeten heb! (kip, zongedroogde tomaatjes, spinazie, …) Ook de dochter haar pizza was echt heerlijk. Vergezeld van een glaasje chianti was dit de ultieme bekroning van een drukke, mooie dag.

PS: tot twee keer toe kwamen we onderweg naar het restaurant hele hulpvaardige, beleefde politieagenten tegen! Super!
PS II: De CN tower kleurt ‘s avonds. (niet super goed te zien met mijn mobile phone’s cameraatje maar toch)

IMAGE_352

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Johan and Eline.

Ziet er echt super uit. Kijk al uit naar de spannende verhalen en de native gifts.

Uiteraard verwachten wij ook nog wat foto's met plaatselijke "mounties".

Geniet van de rest van jullie (road)trip en hoop jullie weldra gezond en wel terug te zien.


Greetings

Johan,Sarah en Ruben

fam del busque zei

Hoi Johan en Eline,

Het lijkt een beetje op de avonturen van Kuifje en Bobby in Canada. (zoek zelf maar uit wie wie is)

Wij kijken al uit naar al de andere spannende verhalen en de foto's met de mounties.

Tot weldra

Johan, Sarah en Ruben